מהי פעולת תיקון?
פעולת תיקון נדרשת במקרים של אלימות קשה או חוזרת ונשנית, המערבת פגיעה בזולת. בפגיעתו, הילד הפוגע מעמיד עצמו מחוץ לקהילה. פתרון קל, כמו דרישה ממנו לבקש סליחה, אינו אלא מס שפתיים שאינו מגשר על הקרע שנוצר בינו לבין הקהילה. לא אחת, ההאשמות נגדו נתפסות בעיניו כפגיעה בלתי נסבלת בכבודו, ובעל הסמכות נותר חסר אונים נוכח סירובו של הילד להתנצל.
עונשים עלולים להיות הרסניים אף יותר בכך שהם דוחקים את הילד הפוגע לשוליים. בניגוד לכך, בהנהגת צעדי תיקון, פועלת הסמכות החדשה באופן המאפשר לפוגע לשקם את יחסיו הן עם הקורבן והן עם הקהילה כולה, תוך התייחסות לצורכי הילד הפוגע והנפגע כאחד.
פעולת התיקון היא דרך תגובה יעילה למעשים בלתי מקובלים. בתהליך זה, מועבר מסר לילד הפוגע שהתנהגות לא הולמת אינה נמחקת בצורה אוטומטית על ידי בקשת סליחה, אלא נדרשת פעולה שתתקן את הנעשה. המשוואה "פגיעה = תיקון" מוצגת כעקרון עליון, תוך שמירה על כבודו של הפוגע.
מטרת תהליך התיקון לחזק את הילד נגד הנטייה לפגוע בזולת. בפעולת תיקון הוא עובר תהליך של שילוב מחדש בקהילה ממנה הוא הפריד את עצמו. המבוגר פונה אל הילד ומבקש ממנו לקחת חלק בפעולת תיקון משותפת. בראיה זו, הילד איננו מבצע את פעולת התיקון אלא משתתף בה, כשההורה ו/או המחנך נוטלים חלק פעיל ומובילים את המהלך. אחד העקרונות לשיקום הסמכות ההורית הוא שבעלי הסמכות קובעים את עמדתם באורח חד צדדי, ללא תלות בהסכמה מצד הילד. בעל הסמכות מנהיג את התהליך ודואג שהוא יתרחש. בתנאים אלה, הסיכוי שהילד ישתתף בתהליך עולה באורח משמעותי.
כחלק מעבודתנו אנו מסייעים להורים בביצוע מעשי תיקון, לשם כך ישנו צוות יעוץ המסייע ביישום תוכנית זו.
מטרות התכנית
- התייחסות לכל מעשה פגיעה בילד אחר, ברכוש או בקבוצת הילדים והעברת המסר לילד, שהמבוגרים בחייו לא עוברים על מעשים שאינם מקובלים לסדר היום.
- חיזוק מעמדם וסמכותם המשותפת של גורמי החינוך.
- העברת המסר: "כשפוגעים – יש לתקן". כמו כן, הילד יכול לעשות את התיקון תוך תמיכה ועידוד מצד המבוגרים האחראים עליו.
- חלופה ותוספת לשימוש בסנקציות ועונשים, אשר מגבירה את הפנמת הערכים והפיכת גורמי הסמכות למנהיגים חיוביים.
- הגברת הסיכוי להפנמה מצד הילד, שכן לפעולות התיקון סיכוי מרבי לגעת במיתר חיובי בנפשו, תוך כדי הפנמת מסר חברתי חינוכי ורכישת דרכי התמודדות יעילות לעתיד.
הורים המעוניינים ביעוץ פרטני להתמודדות מוזמנים לתאם פגישה במרפאה לסמכות הורית במרכז שניידר או לתאם פגישה בקליניקה בתל אביב.