הורות עשויה לעיתים להיות "עיסוק" שוחק, קשה ומורכב ביותר – האינטנסיביות הנדרשת מהורים, הצורך לווסת בין הצרכים האישיים, המקצועיים והמשפחתיים והבדידות היחסית של המשפחה הגרעינית, שוחקים לא פעם את סמכותו של ההורה ואת יכולתו לפעול ולהגיב באופן אפקטיבי להתנהגויות קיצוניות של ילדים ומתבגרים. אין זה סוד כי סמכותם של ההורים בשנים האחרונות התערערה, הורים מוצאים עצמם לא פעם מואשמים בחוסר יכולתם להציב גבולות ולהתמודד עם התנהגות ילדם. מה קרה להורים כיום ? האם הם הורים טובים פחות מההורים שהיו פעם ? האם הם אכן אשמים בהתדרדרות התנהגות הילדים ובני הנוער כיום ?
תשובתנו היא חד משמעית – לא
נקודת המפתח בהבנת הקושי והאתגר הקיים כיום בפני הורים היא בראש וראשונה הבנת המורכבות בתפקיד ההורי כיום, והשתנות גורמים רבים בתרבותנו אשר הובילו לקריסתה של הסמכות ההורית.
להלן מספר נקודות המחדדות את הקושי והמורכבות הקיימים כיום בפני הורים:
היעלמות המשפחה המורחבת
בעבר הורים קיבלו תמיכה רבה הן מסבים וסבתות, הן מקרובי משפחה שגרו בקרבת מקום והן משכנים עימם היה קשר קרוב. בעקבות שינויים תרבותיים חברתיים, נכון להיום הקשר עם המשפחה המורחבת מצומצם יותר מבעבר. קרובי המשפחה גרים לא פעם רחוק, סבא וסבתא לא פעם עסוקים בענייניהם ואינם פנויים לתמוך, והקשר עם השכנים בתרבות העירונית רופף במקרה הטוב… מצב נתון זה מוביל לצמצום משמעותי במקורות התמיכה והגיבוי של ההורים בהתמודדות עם הקושי ומורכבות גידול ילדם.
שעות עבודה מאוחרות
שעות העבודה של הורים רבים כיום רבות יותר, למעשה נוצר מצב בו לא פעם העבודה "נגררת" הביתה – המיילים, מכשיר הנייד ועוד אמצעים טכנולוגיים הובילו לכם ששעות העבודה לא פעם נמשכות מעבר למה שניתן היה בעבר. האם הורים יכולים או צריכים להגביל את שעות עבודתם ? לא תמיד זה ניתן, מה יעשה איש הייטק ששעות עבודתו מקבילות לשעון חו"ל והוא מרבה בנסיעות ? מה יעשה נהג משאית העובד לעיתים שעות רבות וקשות ? האם עליהם להתפטר מעבודתם על מנת להיות יותר שעות בבית ? האם לאמהות אסור לפתח קריירה עצמאית והן צריכות כמו בעבר להשאר בבית ולטפל בילדים ?
שוב, גם כאן חשוב להבין את הקושי והמורכבות הקיימים כיום, את העומס על ההורה ואת תוצר הלוואי של שעות עבודה אלו – צמצום הנוכחות של ההורים בחיי הילד.
תרבות הנוטה להאשים הורים
מאז ימי פרויד ועד היום החלה נטייה תרבותית של האשמת הורים בכל מעשי ילדם. האם כאשר אנו רואים ילד המתנהג בפראות נאמר לעצמנו כמה קשה להוריו להתמודד או שהמחשבה המיידית שתחלוף בראשנו היא איזה הורים גרועים יש לו ? מעט מאוד וליתר דיוק, מעט מידי אנשים יקחו בחשבון כי יש ילדים הנולדים עם טמפרמנט שונה, עם קשיים ומורכבויות אשר לא פעם מקשים על ההורים.
תרבות זו של האשמת הורים בהתנהגות ילדם מובילה הן להאשמת ההורה ע"י הסביבה והן לתחושת אשמה עצמית של ההורה. חווית אשמה כפולה זו, מובילה לא פעם לתחושת בדידות רבה של ההורה ומקשה יותר על התמודדותו. במקום לנסות ולקבל סיוע הורה יעדיף ככל האפשר להסתיר את מצוקתו וקשייו.כיצד ניתן לצאת ממלכוד וקושי זה ?
מהי הדרכת הורים היכולה לסייע ולגבות את ההורים בהתמודדותם ?הורים מוזמנים להיכנס ל – פורום תמיכה להורים הקיים באתר זה, בו ניתן יעוץ להורים ע"י הצוות המקצועי שלנו במרכז שניידר אך יעוץ זה אינו מהווה תחליף להדרכת הורים מקצועית במקרה הצורך.
הורים המעוניינים בהדרכה אישית מוזמנים לפנות לקליניקה להדרכת הורים הממוקמת בתל אביב או למרפאה לסמכות הורית של מרכז שניידר לרפואת ילדים.