הנכם מוזמנים להעלות שאלות בפורום, ותקבלו תשובה מאחד מאנשי הצוות שלנו.
פורום התמיכה שלנו להורים קיים משנת 2010 , ולאחרונה שודרג.
לנוחותכם, בהמשך הדף ריכזנו גם שאלות נפוצות ותשובות שעלו בשנים קודמות במסגרת הפורום, לחצו כאן לקריאה
שלום,
ביתי בת 4. ילדה חמודה ומלאת שמחת חיים. לאחרונה התחילה איתה בעיה מטרידה- היא משקרת הרבה (ספרתי ומדובר בממוצע של 5 שקרים ביום), אני יודעת ששקרים זה חלק מהחיים של כולנו ובכ"ז זה נהיה מטריד. דוגמאות-בשירותים אומרת שניגבה ולא ניגבה/ אומרת ששטפה ידים ולא שטפה ויש עוד המון דוגמאות. אנחנו לא נוקשים איתה וכשתופסים אותה על שקר לא עושים מזה עניין, רק אומרים לה שאנחנו מעריכים את האמת ומסבירים לה שלא נוכל לסמוך עליה, וזהו.
נשמח לקבל עצה בנושא.
אגב היינו לפני שנה בקבוצה באדלר והיה נהדר, אני זוכרת שאמרה שזה תואם את הגיל אבל מה בכ"ז ניתן לעשות?
בוקר טוב,
אני מבינה את הדילמה בפניה אתם נמצאים, ואת החשש שהתנהגות אמירת השקרים של בתכם תהפוך לאיזה שהוא הרגל עבורה. אך עם זאת, סילופי אמת הם מאוד אופייניים לגיל של ביתך, ולא מתוך רצון רע או התנהגות של "דווקא" אלא בשל שהם באמת רואים את המציאות באופן שונה, ותפיסת העולם המציאותית של הקטנטנים משולבת לא מעט בדמיונם הפרוע. כדוגמה לכך אפשר לשמוע מהרבה ילדים סיפורים משפחתיים שכלל לא קרו, מה שיכול להביך לא פעם את ההורה למשל.
ההתנהגות שלכם בה אתם מעבירים לה מסרים שאתם כהורים מעריכים את האמת מאוד חשובה ואני מחזקת אתכם על כך ומציעה להמשיך בה. בנוסף, להמשיך ולא לעשות "עניין גדול" ממקרה בו תפסתם אותה משקרת.
נוסף על כך, אפשר לא לדבר את השקר אלא להתנהג התנהגות שמתקנת אותו, ואסביר מה הכוונה. אם לפני הארוחה ביקשת ממנה לשטוף ידיים והיא חזרה אחרי כמה דקות ואמרה ששטפה למרות שאת יודעת שאינה שטפה. אפשר לא להגיב במילים או להגיד בסדר. ואז לפני הארוחה להגיד או להסב את תשומת ליבה שאת הולכת לשטוף ידיים ולקום מהשולחן וללכת לשטוף ידיים בעצמך. במצב כזה, את מאפשרת לה ללא כעס או האשמה כלפיה לשטוף ידיים. כמו כן את מראה לה ששמת לב להתנהגותה, שחשוב לך כאמא ששוטפים ידיים לפני הארוחה. כך היא עשויה להצטרף אליך לשטיפת ידיים. ואם זה אכן קורה, אין צורך להרבות במילים ואף מזיק להגיד לה דבר מה על השקר שאמרה ולא עשתה. אלא פשוט דרך התנהגות לאפשר לה לתקן ולעודד אותה על כך.
דבר נוסף שמועיל בהתנהגות זו היא ההפנמה של ביתך שחשוב לשטוף ידיים לפני הארוחה ולכן בפעם הבאה עולה הסבירות שאכן תעשה זאת.
מקווה שזה עזר, וזמינה עבור שאלות נוספות אם יש צורך,
תפילה לימים שקטים יותר,
קלי